Neem de tijd - lees de bijbel

Tips om bijbelteksten uit het hoofd te leren

Elke week een bijbeltekst uit het hoofd

Heb jij dat ook? Dat je niet meer op een bijbeltekst kunt komen? Vroeger kreeg ik op de zondagsschool elke week een tekst mee naar huis. Ik heb daar best wel wat aan gehad. We moesten die dan uit het hoofd leren voor de volgende keer. Die teksten zijn blijven hangen.


Waarom hebben we bijbelteksten nodig in ons hoofd?

Waarom is het zo belangrijk om bijbelteksten uit het hoofd te kennen? Hier lezen we dat dan Gods woorden in ons blijven en dat we dán vrucht dragen. Zijn woorden zullen dan werkelijkheid worden in ons leven en niet alleen letters zijn op papier. Er kan een tijd komen waarin we niet vanzelfsprekend een bijbel in ons bezit hebben. Dan is het geweldig dat we kunnen putten uit de bron van woorden die we hebben opgeslagen.

Als u in Mij blijft en Mijn woorden in u blijven, vraag wat u maar wilt en het zal u ten deel vallen. Hierin wordt Mijn Vader verheerlijkt, dat u veel vrucht draagt en Mijn discipelen bent. (Joh. 15:7-8, HSV)

Woorden van God geven ons:

  • inzicht
  • licht op ons pad
  • voedsel
  • kracht
  • afkeer van leugens
  • een lamp voor onze voeten
  • oordeel (zodat we kunnen beoordelen wat van God komt en wat niet)

Hoe zoet zijn Uw woorden voor mijn gehemelte, zoeter dan honing voor mijn mond. Door Uw bevelen krijg ik inzicht, daarom haat ik elk leugenpad. Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad. (Ps. 119:103-105a, HSV)

Want het Woord van God is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard, en het dringt door tot op de scheiding van ziel en geest, van gewrichten en merg, en het oordeelt de overleggingen en gedachten van het hart. (Hebr. 4:12, HSV)

Maar we kunnen pas écht de bijbel lezen als Gods Geest in ons woont.

...namelijk de Geest van de waarheid, Die de wereld niet kan ontvangen, want zij ziet Hem niet en kent Hem niet, maar u kent Hem, want Hij blijft bij u en zal in u zijn. (Joh. 14:17, HSV)


Zingen

Kijk! Het jongetje op de foto, bovenaan deze pagina, heeft het al vroeg in de gaten. Hij zingt de bijbelteksten zo uit het hoofd;). Misschien zingt hij wel Psalm 23. De HEERE is mijn Herder. Volgens mij kennen we deze allemaal wel uit het hoofd. Ik probeer het eens... zingend gaat het best heel goed ♪ ♫

Het boek Psalmen dat bestaat uit veel liederen. De melodie staat er niet bij. Die mogen we zelf bedenken ♫. Maar zingen is een uitstekende manier om teksten te onthouden.


Veel in de bijbel lezen

Als we dingen bedenken die boven zijn dan kunnen we die niet zelf gaan verzinnen. Dus zullen we eerst veel in de bijbel moeten lezen voordat we aan die dingen kunnen denken. Want hoe weten we hoe het boven is? Ons leven met Jezus speelt zich af in de geestelijke wereld. In die wereld speelt zich veel af. De goede kant van deze wereld kunnen we pas ervaren na onze wedergeboorte/ bekering en vervulling met Gods Geest.

Bedenk de dingen die boven zijn en niet die op de aarde zijn... (Kol. 3:2, HSV)

Dus als we veel in de bijbel lezen dan komen Gods woorden vanzelf in onze gedachten. Geen verzinsels, maar teksten uit Zijn woord. Persoonlijk ervaar ik dat God mij teksten te binnen brengt op momenten dat ik ze nodig heb. Dit zijn eigenlijk altijd teksten die ik ooit tot mij genomen heb.


Opschrijven

Het kan handig zijn om op bepaalde plekken in huis teksten op te hangen. Zelf zet ik heel vaak teksten die ik wil onthouden in de notities van mijn telefoon. Ook app ik vaak teksten naar mijn bijbelstudie-vriendin. Maar deze verdwijnen vaak weer uit het zicht doordat daar ook weer een hele bijbelstudie van komt. Via de zoekfunctie kan ik natuurlijk wel weer wat terugvinden in onze conversatie ;)


Hardop voorlezen

Ik heb sinds kort bemerkt dat ik bijbelteksten veel dieper en duidelijker lees, als ik ze hardop voorlees. Zelf heb ik het voornemen om dit vaker te gaan doen, maar dan voor mezelf. Of misschien ga ik ze wel voorlezen op een live-video, dan kan ik een ander er ook nog mee van dienst zijn.


Bible journaling

Ben je creatief en wil je dit graag combineren met de bijbel? Er zijn diverse bijbels op de markt waarin je creatief aan de slag kunt gaan. Je kunt er veel tekeningen en teksten in kwijt.


Gebruik de spraakfunctie op je telefoon

Een tip die ik onlangs kreeg was dat de spraakfunctie op de telefoon handig is om te gebruiken. Dit om teksten in te spreken. Misschien heb je er iets aan? Of misschien kun je 'em ergens anders voor gebruiken met betrekking tot de bijbel.


Heb jij nog een andere manier waardoor je bijbelteksten goed kunt onthouden? Laat het me weten!

Ik vind het geweldig leuk als je een reactie achterlaat! Dankjewel alvast!

Reacties

Anne Stekhoven
een jaar geleden

Goede tips Ilona. Ik lees de Bijbel als het kan hardop. Dan dringt het inderdaad beter door. Teksten schijn je beter te onthouden wanneer je ze met een pen uitschrijft dan wanneer je ze typt. Dat heb ik eens bij studeertips gelezen en sluit mooi aan bij jouw verhaal. Lieve groetjes van Anne

aritha@hetnet.nl
een jaar geleden

Toch wel door opschrijven en herhalen in mijn hoofd. Dat is mijn manier.

Gouden blog. Bedankt

Reactie plaatsen

Maak jouw eigen website met JouwWeb