Het teken van Jona

Gepubliceerd op 30 maart 2025 om 12:58

Een tijdje geleden kwam in het nieuws dat een man ingeslikt was door een bultrug. Gelukkig niet voor lang. Het bracht mij weer bij het verhaal van Jona. Wat wordt nu werkelijk bedoeld met het teken van Jona? Jezus legt het uit. Klik je op de link om verder te lezen?


Kajakker ingeslikt door bultrug

Hieronder zie je de link, waarmee je het filmpje kunt bekijken, waarop de man wordt opgeslokt door de vis. Gelukkig werd hij meteen weer uitgespuwd.

Het zou jou of mij maar gebeuren hè? Het verhaal van Jona krijgt hiermee een extra bevestiging. Niet dat we die nodig hadden hoor. Maar mocht je het ongeloofwaardig vinden, dan zie je hier dat het menselijk gesproken ook kan bestaan. Uiteraard zijn alle dingen mogelijk bij God.


Het teken van Jona de profeet

Kortgeleden viel mij dit stuk extra op, waarin Jona wordt aangehaald. Jezus zegt dat dit geslacht naar een teken verlangt. Maar het zal geen ander teken gegeven worden dan het teken van Jona, de profeet. 

Een verdorven en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken gegeven worden dan het teken van Jona, de profeet.

Direct gaat Jezus verder en legt uit wat Hij hiermee bedoelt.


Drie dagen en nachten in het hart van de aarde

Want zoals Jona drie dagen en drie nachten in de buik van de grote vis was, zo zal de Zoon des mensen drie dagen en drie nachten in het hart van de aarde zijn. (Matt. 12:40, HSV)

Jezus verwijst naar Zijn dood en opstanding. Ook Hij zal net als Jona drie dagen en nachten in het hart van de aarde zijn.

Dit teken wordt niet geloofd door de meeste Farizeeën en Schriftgeleerden. Beiden Jood. Sterker nog. Zij zijn even later verantwoordelijk voor de dood van Jezus. Onbegrijpelijk.


Bekering op de prediking van Jona

Jezus gaat verder:

De mannen van Ninevé zullen opstaan in het oordeel samen met dit geslacht en zullen het veroordelen, want zij hebben zich bekeerd op de prediking van Jona; en zie, meer dan Jona is hier!  (Matt. 12:39, HSV)

De mensen in Ninevé bekeerden zich direct op de boodschap van Jona. Ze geloofden Gods boodschap meteen en toonden berouw. Dit in tegenstelling tot deze Farizeeën en Schriftgeleerden, die een teken nodig hadden. En ook dit teken was niet voldoende voor hen om te geloven.

En Jona begon de stad in te gaan, één dagreis. Hij predikte en zei: Nog veertig dagen en Ninevé wordt ondersteboven gekeerd! De mensen van Ninevé geloofden in God. Zij riepen een vasten uit en trokken rouwgewaden aan, van de grootste tot de kleinste onder hen. (Jona 3;4-5, HSV)

Omdat deze mensen berouw toonden (groot en klein) en in God gingen geloven, liet God het niet gebeuren. Zo is het ook in deze tijd. Waarom is het zo moeilijk voor mensen om te geloven dat Jezus voor onze zonden is gestorven en weer is opgestaan? Binnenkort mogen wij hier weer extra bij stil staan.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.