Het testament

Gepubliceerd op 7 maart 2022 om 21:14

Na de dood van Jezus werd het nieuwe testament van kracht. Het is ook vandaag de dag noodzakelijk dat de dood eerst wordt vastgesteld. Hoe werd dit gedaan bij Jezus? Welke erfenis ontvangen de erfgenamen? Waarom moeten we onze erfenis goed bewaken?  En hoe doen we dat?


Het testament

Een testament wordt pas van kracht nadat de dood van de maker is vastgesteld.

Immers, waar een testament is, daar is het noodzakelijk dat de dood van de maker van het testament vastgesteld wordt. Want een testament is bindend na iemands dood. Het wordt immers nooit van kracht zolang de maker van het testament nog leeft. (Hebr. 9:16-17, HSV)


Dood vastgesteld

De dood werd bij Jezus als volgt vastgesteld.

De soldaten dan kwamen en braken wel de benen van de eerste en van de ander die met Hem gekruisigd was, maar toen zij bij Jezus kwamen en zagen dat Hij al gestorven was, braken zij Zijn benen niet.

Maar een van de soldaten stak met een speer in Zijn zij en meteen kwam er bloed en water uit. (Joh. 19:32-34, HSV)

Het volgende gebeurde dus:

  • Het schriftwoord ging in vervulling dat er geen beenderen van Hem gebroken zou worden. (Joh. 19:35)
  • Er kwam bloed en water uit. Dat was tot een getuigenis.

Het was nodig dat Jezus moest sterven om het nieuwe testament in te laten gaan. Hij heeft de hele wet van het Oude Testament gehouden tijdens zijn leven en zodoende vervuld. Geen ander mens kon die wet houden. Het oude testament bood geen eeuwig leven. Hoe zit het dan met de mensen die onder het oude verbond zijn gestorven? Lees verder.


Middelaar van het nieuwe testament

Door het sterven van Jezus ontvangt iedereen die gehoor geeft aan de roep van Jezus, eeuwig leven. Dat is de erfenis.

En daarom is Hij de Middelaar van het nieuwe testament, opdat, nu de dood heeft plaatsgevonden tot verzoening van de overtredingen die er onder het eerste verbond waren, de geroepenen de belofte van de eeuwige erfenis ontvangen. (Hebr. 9:15, HSV)

Jezus, (de Middelaar van het nieuwe testament), kondigde dit nieuwe verbond ook aan tijdens het laatste avondmaal, waarin Hij vertelde over de dood die Hij moest sterven.

Hij nam ook de drinkbeker en nadat Hij gedankt had, gaf Hij hun die, en zei: Drink allen daaruit, want dit is Mijn bloed, het bloed van het nieuwe verbond, dat voor velen vergoten wordt tot vergeving van zonden. (Matt. 26:28, HSV)


Het oude testament

Als het oude testament redding bood, dan zou er geen tweede nodig zijn geweest. Jezus is de Middelaar van een verbond, waarin betere beloften zijn vastgelegd.

Nu heeft Hij echter een zoveel voortreffelijker bediening ontvangen, zoals Hij ook van een beter verbond Middelaar is: een verbond dat in betere beloften is vastgelegd. Immers, als dat eerste verbond onberispelijk geweest was, zou er voor een tweede geen plaats zijn gezocht. (Hebr. 8:6-7, HSV)


Het voorhangsel

Op het moment dat Jezus stierf scheurde het voorhangsel in de tempel verticaal doormidden.

En roepend met luide stem gaf Jezus de geest. En het voorhangsel van de tempel scheurde in tweeën, van boven tot beneden. (Marc. 15:37-38, HSV)

Er staat hieronder duidelijk beschreven wat dit betekent. Door Jezus hebben wij de vrije toegang tot Gods troon. De troon van genade.

Omdat wij nu, broeders, vrijmoedigheid hebben om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus, langs een nieuwe en levende weg, die Hij voor ons heeft ingewijd door het voorhangsel, dat is door Zijn vlees... (Hebr. 10:19-20, HSV)

Jezus heeft de wet van de geboden (de twee stenen tafelen) teniet gedaan, opdat Hij die twee in Zichzelf tot één nieuwe mens zou scheppen.

Maar nu, in Christus Jezus, bent u, die voorheen veraf was, door het bloed van Christus dichtbij gekomen. Want Hij is onze vrede, Die beiden één gemaakt heeft. En door de tussenmuur, die scheiding maakte, af te breken, heeft Hij de vijandschap in Zijn vlees tenietgedaan, namelijk de wet van de geboden, die uit bepalingen bestond, opdat Hij die twee in Zichzelf tot één nieuwe mens zou scheppen en zo vrede zou maken, en opdat Hij die beiden in één lichaam met God zou verzoenen door het kruis, waaraan Hij de vijandschap gedood heeft. (Ef. 2:13-15, HSV)

Dat betekent ook dat in Jezus Jood, Griek of wat dan ook geen betekenis meer heeft (Romeinen 10:12). Jezus is Heer van allen, die Hem aanroepen.


Gestorvenen onder het oude verbond

Maar hoe zit het nu met de mensen die zijn gestorven onder het oude testament? Hieronder staat het volgende. Ik neem dat letterlijk.

Want daartoe is aan de doden het Evangelie verkondigd, opdat zij wel geoordeeld werden naar de mens in het vlees, maar ook zouden leven naar God in de geest. (1 Petr. 4:6, HSV)


Onze erfenis

In het testament wordt de erfenis oftewel nalatenschap beschreven. Wat is onze erfenis als we Jezus volgen? Uit de volgende tekst maak ik op dat wij door het offer van Jezus aan te nemen, een nieuw mens worden. En dat onze nieuwe mens onze erfenis is. Alleen moet onze nieuwe mens nog voltooid worden met een nieuw geestelijk lichaam.

Onze nieuwe mens is een:

  • onvergankelijke,
  • onbevlekte,
  • onverwelkbare erfenis, die in de hemel bewaard wordt voor ons.

Hebben wij invloed op onze erfenis?

Geprezen zij de God en Vader van onze Heere Jezus Christus, Die ons, overeenkomstig Zijn grote barmhartigheid, opnieuw geboren deed worden tot een levende hoop, door de opstanding van Jezus Christus uit de doden, tot een onvergankelijke, onbevlekte en onverwelkbare erfenis, die in de hemelen bewaard wordt voor u.

U wordt immers door de kracht van God bewaakt door het geloof tot de zaligheid, die gereedligt om geopenbaard te worden in de laatste tijd. (1 Petr. 1:3-5, HSV)


Bewaak je erfenis

Tijdens dit leven moeten we onze erfenis goed bewaken. Dat kan alleen door het geloof. Er is namelijk een tegenstander die onze erfenis maar al te graag wil stelen. Dit probeert hij onder andere door ons steeds te verleiden tot zonde. Als we tot het einde toe in Jezus blijven, dan blijft Hij in ons. Dan krijgen wij het einddoel van ons geloof. Paulus spreekt ook wel over een wedloop er naartoe met een kroon van het leven aan het einde.

Hoewel u Hem nu niet ziet, maar gelooft, verheugt u zich met een onuitsprekelijke en heerlijke vreugde, en verkrijgt u het einddoel van uw geloof, namelijk de zaligheid van uw zielen. (1 Petr. 1:9, HSV)

Hoe werk je aan je eigen zaligheid? Het geloof gaat gepaard met werken. Ook wel vruchten genoemd. Kennis moet in praktijk gebracht worden. We kunnen de bijbel duizendmaal van voren naar achteren hebben gelezen en andersom, maar als we niet weten wat er staat. Als we er niets mee doen, dan heeft het geen nut.

...werk aan uw eigen zaligheid met vrees en beven.. (Fil. 2:12, HSV)

De hele wet wordt vervuld met je naaste liefhebben als jezelf.

Want de hele wet wordt in één woord vervuld, namelijk hierin: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. (Gal. 5:14, HSV)

Wat maken we daarin veel fouten. Gelukkig reinigt het bloed van Jezus alle zonde. Laten we dus vergeving vragen voor onze zonden.

Maar als wij in het licht wandelen, zoals Hij in het licht is, hebben wij gemeenschap met elkaar, en het bloed van Jezus Christus, Zijn Zoon, reinigt ons van alle zonde. (1 Joh. 1:7, HSV)


Reactie plaatsen

Reacties

Yvonne
2 jaar geleden

Ik heb bewondering voor jouw kennis, onderbouwing. en hoe je het zo kan beschrijven. Geweldig om elke keer weer te lezen. Dat zal je veel tijd kosten om het zo gedegen te bestuderen. Dank je wel, dat ik ervan mag 'profiteren'πŸ™ƒπŸ˜‰