Wie de minste wil zijn zal voor Mij de belangrijkste zijn

Gepubliceerd op 22 mei 2021 om 21:43

Wat nu als we iemand moeten uitkiezen waarmee we een spel willen winnen. Wie zouden we kiezen? En zou je zelf graag uitgekozen willen worden...? Ook al weet je van jezelf dat je misschien te zwak zou zijn om te kunnen winnen? Mijn dochter nam het besluit om iemand te kiezen met haar hart terwijl haar verstand zei dat ze dan hoogstwaarschijnlijk niet zou winnen. Tot haar grote verbazing gebeurde er iets wat ze helemaal niet had verwacht.


De minste in het Koninkrijk is groter dat de grootste profeet

Mijn dochter koos iemand uit haar klas uit met een lichamelijke beperking. Verbaasd kwam ze thuis en vertelde wat er was gebeurd. Ze had dit meisje uitgekozen omdat ze het zielig vond als ze overbleef. Nu moet je weten dat mijn dochter een enorme drang heeft om te willen winnen. Ze wil overal de beste in zijn en toch... koos ze dit meisje uit!

Maar...wat ze niet wist was dat dit meisje juist heel goed in deze tak van sport was. Daarom verwonderde ze zich enorm dat ze winnaar werden van de hele klas. Ik vond het zo bijzonder wat ze vertelde en moest sindsdien steeds maar denken aan de bijbeltekst waarin Jezus zegt dat wie veel laatsten de eersten zullen zijn in Zijn koninkrijk. Ook kreeg ik daar een paar liederen bij die steeds maar in mijn hoofd blijven, ook nu ik dit schrijf. Hoe mooi is het dat God ons zo wil gebruiken in Zijn dienst.

Ik ging op zoek naar de teksten en vond deze die ik nog nooit zo had gelezen. Dit staat er wel heel sterk. De minste in het Koninkrijk van God is groter dan de grootste profeet en dat was Johannes de Doper. Wat geweldig om de minste te willen zijn! Een echte levensles waar ik me naar mag uitstrekken.

Want Ik zeg u: Onder hen die uit vrouwen geboren zijn, is niemand een groter profeet dan Johannes de Doper, maar de minste in het Koninkrijk van God is groter dan hij. (Luk. 7:28, HSV)


Veel zullen de laatsten zijn en veel laatsten de eersten

En Hij ging zitten, riep de twaalf en zei tegen hen: Als iemand de eerste wil zijn, moet hij de laatste van allen zijn en een dienaar van allen. (Mark. 9:35, HSV)

Maar veel eersten zullen de laatsten zijn, en veel laatsten de eersten. (Mark. 10:31, HSV)

Jezus is gekomen om te dienen en Hij vraagt mij om Hem daarin te volgen. Hij heeft Zijn ziel gegeven als losprijs voor iedereen die Hem aanneemt.

Dit zijn Zijn woorden. Wie belangrijk wil worden, die moet dienaar zijn en wie de eerste zal willen worden, die moet dienaar van iedereen zijn.

Maar zo zal het onder u niet zijn; maar wie onder u belangrijk wil worden, die moet uw dienaar zijn. En wie van u de eerste zal willen worden, die moet dienaar van allen zijn. Want ook de Zoon des mensen is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven als losprijs voor velen. (Mark. 10:43-45, HSV)


Zo klein willen worden aan een mosterzaadje

Heb je weleens een mosterdzaadje gezien? Zo'n piepklein korreltje... waaruit een enorme boom groeit.

De Here Jezus gebruikt dit als voorbeeld. Als ik zo klein zal zijn als een mosterzaadje (mijn eigen 'ik' volledig onderwerpen en Hem groot laten worden in mij) dan word ik zo groot als de plant die eruit groeit. Groot in Zijn koninkrijk. Dat proces duurt mijn leven lang.

Een andere gelijkenis hield Hij hun voor. Hij zei: Het Koninkrijk der hemelen is gelijk aan een mosterdzaad, dat iemand nam en in zijn akker zaaide. Dat is wel het kleinste van al de zaden, maar als het opgegroeid is, is het het grootste van de tuingewassen en het wordt een boom, zodat de vogels in de lucht een nest komen maken in zijn takken. (Matt. 13:31-32, HSV)


Bijbeltijd is ook te vinden op facebook. Wil je deze blogs blijven volgen? Like dan mijn pagina!

(Helaas hebben wij geen invloed op de advertenties en gebruiken alleen gratis webruimte.)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Rita Klapwijk
21 dagen geleden

Wat bijzonder mooi dit verhaal van je dochter, zo ook de teksten erbij.
Raakt me.

Maak een Gratis Website met JouwWeb