Omleidingen

Gepubliceerd op 19 februari 2024 om 17:04

Word jij weleens omgeleid? Dat je zo in beslag wordt genomen door de aardse dingen, dat je op een weg terecht komt, die je onrustig maakt? Dat gebeurde mij. Steeds kwam het woord 'omleiding' in mijn hoofd. Ik zocht de tekst weer op. Lees hoe ik vandaag weer op de juiste weg ben beland.


Zoek en bedenk de dingen die boven zijn

Er zijn best veel leuke dingen hier op aarde. Het is ook niet zo dat ik daar niet mee bezig mag zijn. Ik heb het nu in dit blog niet over verkeerde dingen. Maar wat als het 'teveel met aardse dingen bezig zijn' onrust oplevert? En ik daardoor veel minder tijd in de bijbel lees? Het is lastig om de juiste BALANS te vinden. Herken je dat?

Lange tijd ging het goed. Vanwege het herstel van de burn-out had ik ook geen energie om me met teveel dingen bezig te houden. Dat ik die energie langzamerhand nu wel weer krijg, is dat aan de ene kant een zegen. Aan de andere kant een uitdaging. "Vader, wilt U mij helpen om hier de juiste balans in te vinden? Ik vergat dit te vragen."

Als u nu met Christus opgewekt bent, zoek dan de dingen die boven zijn, waar Christus is, Die aan de rechterhand van God zit. Bedenk de dingen die boven zijn en niet die op de aarde zijn, want u bent gestorven en uw leven is met Christus verborgen in God. (Kol. 3:1-3, HSV)


De omleidingen van de duivel

Verleidingen om omleidingen (staat in de Statenvertaling) hoeven niet direct verkeerde zaken te zijn. Het gaat om alles wat ons afleidt van 'de dingen die boven zijn'. Het teveel gericht zijn op aardse zaken. Bij mij is bijvoorbeeld 'gedrevenheid, om ergens heel goed in te worden' een grote valkuil. Het doorschieten in dingen. Ik kwam erachter dat het me alleen maar onrust geeft.

Wat is jouw valkuil? Wat is jouw zwakke plek? Op welk punt kan de tegenstander jou makkelijk aanvallen, zodat je je daar extra moet wapenen?

Bekleed u met de HELE wapenrusting van God, opdat u stand kunt houden tegen de listige verleidingen van de duivel. (Ef. 6:11, HSV)

In de Statenvertaling staat dus 'omleidingen'. Het omgeleid worden.. dat heb ik best wel zo ervaren. Maar gelukkig laat ik me door God weer op de juiste weg leiden. Met het beste doel voor ogen. De eeuwigheid!


Word gesterkt

Lees de tekst eens, die net voor bovenstaande tekst komt, waar het over Gods wapenrusting staat. Ik las daar vaak overheen. Daar staat namelijk het volgende.

Verder, mijn broeders, word gesterkt in de Heere en in de sterkte van Zijn macht. (Ef. 6:10, HSV)

Als wij namelijk bekleed zijn met Gods wapenrusting, dan zijn wij niet zwak. Dan worden wij gesterkt in de Heere en in de sterkte van Zijn macht!

Hoe geweldig is dat?!


Het zwaard - Gods Woord - het Licht

Zo kwam ik weer tot de conclusie, dat ik onder andere, het zwaard van de Geest moet pakken.

En neem de helm van de zaligheid en het zwaard van de Geest, dat is Gods Woord… (Ef. 6:17, HSV)

Het zwaard van de Geest, dat is Gods Woord. Nu ik ben gaan zitten, om in Gods Woord te lezen, kom ik tot rust. Al het aardse valt nu weg. Ik richt mij op wat boven is.

Gods Woord is een lamp voor onze voeten en een licht op onze weg, zodat we weten waar we naartoe moeten gaan.

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad. (Ps. 119:105, HSV)


Ik schreef er een gedicht over...

Lezend in Gods Woord, het zwaard

Wordt mij heel wat leed bespaard

Het woord maakt al mijn lasten licht

Geeft mij terug geheel mijn zicht

 

Wijzend op wat boven is

Met het aardse is veel mis

Mijn pad gaat opwaarts naar de hemel

Weg met al het aards' gewemel

 

Alleen in Zijn woord vind ik kracht

Hoezeer de duivel het ook tracht

Mij af te leiden van het doel

Waardoor ik mij onrustig voel

 

Nu, uitgerust, met God bekleed

Pak ik Zijn uitgestoken hand weer beet

Hij leidt mij veilig aan Zijn hand

Naar het aan mij beloofde land.


Reactie plaatsen

Reacties

Marja
2 maanden geleden

Dank je wel Ilona! Wat weer mooi geschreven en zo waar! Dit heb ik ook zo vaak en ondanks dat je dan weet ik moet me meer op Hem en niet op het aardse richten, komt het zo vaak weer terug. Mooi gedicht ook!

Bijbeltijd
2 maanden geleden

Dankjewel Marja! Ook voor je reactie! Ja we weten het wel en laten ons dan toch weer afleiden. Dat is ook de strijd die wij hier te voeren hebben. Veel liefs, Ilona

Aritha
2 maanden geleden

Bedankt Ilona,

Ik herken dit zo. Wat heb je het mooi samengevat en geschreven vanuit je eigen ervaring. Goeie les voor mij. het geeft me ook het gevoel dat ik dus niet enige ben... en ook wat er aan te doen valt...