Vijgen

Gepubliceerd op 12 februari 2023 om 14:07

God zoekt naar goede vijgen. Let daarom goed op hoe ze eruit zien, waar je ze haalt en welke je zelf weer weggeeft. De vroege vijgen zijn het lekkerste. In mijn blog kun je lezen wanneer deze rijp zijn en hoe je ze kunt telen.


Vijgen

Het hoofdseizoen van de vijgen loopt van augustus tot oktober. Dat duurt dus nog even, maar de vruchten zijn het hele jaar verkrijgbaar.

Vijgen bevatten een aardige hoeveelheid retinol, biotine en foliumzuur. Naast vitamines bevatten ze ook de mineralen magnesium, kalium, ijzer en fosfor. Deze vruchten bevatten ook vezels. Nou zo heb ik weer wat geleerd. Jij ook? Het wordt tijd dat ik er eentje ga proeven. Doe je mee?


De geneeskracht van vijgen

De vijg wordt van oorsprong gebruikt als medicijn tegen keelpijn. Uit de volgende bijbeltekst begrijp ik dat de vrucht ook uitwendig een geneeskrachtige werking heeft.

Daarna zei Jesaja: Neem een klomp vijgen. Zij namen die en legden die op de zweer; en hij werd genezen. (2 Kon. 20:7, HSV)


Verschil in kwaliteit

In de bijbel lees ik dat de kwaliteit nogal eens kan verschillen.

In de ene mand zaten zeer goede vijgen, zoals de eerste vroege vijgen zijn. In de andere mand zaten zeer slechte vijgen, die vanwege hun slechte kwaliteit niet te eten waren. (Jer. 24:2, HSV)

Dit duidt op de mens. Laten we uitkijken waar we onze vruchten vandaan halen. Door welke spreker laten wij ons voeden? Eten wij vruchten van de Boom des Levens of van de boom van goed en kwaad? Aan de vruchten kunnen we iemand herkennen. Welke vruchten brengen wij voort in het dagelijkse leven? Is onze vrucht van goede kwaliteit?

Maar wees op uw hoede voor de valse profeten, die in schapenvacht naar u toe komen maar van binnen roofzuchtige wolven zijn.

Aan hun vruchten zult u hen herkennen. Men plukt toch geen druif van doornstruiken of vijgen van distels? (Matt. 7:15-16, HSV)

Van distels kunnen we geen vijgen plukken.


Vroege vijgen

Een vroege vijg, die in Nederland kan worden geteeld, is Précoce de dalmatie. Deze blijft vrij klein, wordt heel goed rijp en is ook geschikt voor een kleine tuin of in een pot. Deze is ook geschikt voor de kleine tuin of om te telen in een pot. De vruchten hangen in juni al aan de plant en zijn dus vroeg rijp. Zo leer ik weer iets nieuws bij. Jij ook? Weer verder naar Gods Woord.

In deze profetie roept de stem van de HEERE door de stad:

 

Wee mij, want het is mij vergaan als na de inzameling van de zomervruchten, als na de nalezing van de wijnoogst: er is geen tros om te eten. Mijn ziel verlangt naar vroege vijgen. (Micha 7:1, HSV)

 

De reden is dat daar geen oprecht of goed mens meer te vinden is. Onze hemelse Vader verlangt naar vroege vijgen. Vruchten die het lekkerste zijn om te eten.

Daarom houden ook wij niet op, vanaf de dag dat wij het gehoord hebben, voor u te bidden en te smeken dat u vervuld mag worden met de kennis van Zijn wil, in alle wijsheid en geestelijk inzicht, zodat u wandelt op een wijze de Heere waardig, Hem in alles behaagt,

in elk goed werk vrucht draagt en groeit in de kennis van God, terwijl u met alle kracht bekrachtigd wordt, overeenkomstig de sterkte van Zijn heerlijkheid, om met blijdschap in alles te volharden en geduld te oefenen. (Kol. 1:9-11, HSV)

 

 


De vijgenboom

Bomen worden in de bijbel ook als beeldspraak voor mensen gebruikt. Als een vijgenboom geen vruchten meer draagt, dan is deze onbruikbaar voor God. Zijn antwoord zal dan zijn: "Ik ken u niet".

En toen Hij in de verte een vijgenboom zag die bladeren had, ging Hij erheen om te zien of Hij er ook iets aan zou vinden; en erbij gekomen, vond Hij niets dan bladeren, want het was niet de tijd voor vijgen.

En Jezus antwoordde en zei tegen hem: Laat niemand meer vrucht van u eten in eeuwigheid! (Mark. 11:13-14, HSV)

Als iemand geen vruchten draagt, dan is diegene op de dood aangesloten. Als wij Gods Geest het werk laten doen in ons leven en beseffen dat we in alles afhankelijk zijn van God, dan dragen wij vruchten.

 

En dit zijn zij bij wie in de goede aarde gezaaid wordt: zij horen het Woord en nemen het aan en dragen vrucht, de één dertig-, en de ander zestig-, en de ander honderdvoudig. (Mark. 4:20, HSV)

 


De gelijkenis over de vijgenboom

Jezus vertelde ook de volgende gelijkenis. Zoals we aan de vijgenboom kunnen zien wanneer het zomer wordt, zo kunnen we aan al de tekenen, die we in hetzelfde hoofdstuk lezen, zien wanneer Zijn komst dichtbij is, voor de deur.

 

Leer van de vijgenboom deze gelijkenis: wanneer zijn tak al zacht wordt en de bladeren uitspruiten, dan weet u dat de zomer nabij is. Zo, ook u, wanneer u al deze dingen zult zien, weet dan dat het nabij is, voor de deur. (Matt. 24:32-34, HSV)

Lees de tekst in zijn context.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.