Een voet tussen de deur

Gepubliceerd op 13 juni 2023 om 16:46

Ken je het 'voet tussen de deur effect'? Dat is ook hoe de duivel werkt. Met een heel klein begin. In onze gedachten. Geef de duivel geen voet. Ik geef een voorbeeld. Herken je dit? Dat iets kleins opeens heel groot is geworden? Hoe vang je de inbreker?


Geef de duivel geen plaats

Om bij ons een voet tussen de deur te krijgen probeert de duivel dat met iets heel kleins. Dit zodat het in eerste instantie misschien niet merkbaar is voor ons. Bij mij breekt hij vaak in, in mijn gedachten patroon, zonder dat ik het meteen door heb. Het is mijn opdracht om deze sluwe inbreker te vangen. Hoe doe ik dat?

En geeft den duivel geen plaats. (Ef. 4:27, HSV)


Biedt weerstand

Weerstand bieden betekent je verzetten tegen iets of iemand. Het is een duidelijke actie, die van onze kant moet komen. Zo moeten we ook bij het kleinste dingetje, dat merkbaar en niet goed is, weerstand bieden. Dan zal de duivel wegvluchten.

Onderwerp u dan aan God. Bied weerstand aan de duivel en hij zal van u wegvluchten. (Jak. 4:7, HSV)

Daarbij onderwerpen we ons meteen aan God, zodat we weer volledig beschermd zijn. Uitgerust met Zijn geestelijke wapenrusting.


Een aanval in gedachten

Een simpel voorbeeld.

Ik zie dat iemand mij geen gedag terug zegt. Ik denk: "Diegene wil mij niet zien".

Als ik de eerste gedachte (aanval van satan) niet meteen de kop indruk, dan gaat de duivel er helemaal mee op de loop. "Ja, weet je, zegt hij, dat ze geen gedag zegt komt hier en daardoor. Toen en toen..." Hij brengt mij vervolgens situaties in gedachten, vervormt deze zodanig, dat ze passen bij het 'niet gedag zeggen.

Hij gaat verder: "Logisch toch dan hè, dat ze dan geen gedag zegt. Je bent eigenlijk helemaal geen lief persoon". Ja. Dat zegt hij. En hij vervormt ook nog eens het beeld wat God van mij heeft en wat ik van mijzelf zou moeten hebben. Herken je dit?

Of hij geeft mij de gedachte "nou wat een naar mens. Ik zeg ook geen gedag meer terug. Ik heb diegene niks gedaan."

Vervolgens is het slachtoffer zich in de meeste gevallen van geen kwaad bewust. Diegene weet dan ook niet waarom ik de volgende keer zo vreemd doe. Vervolgens gaat diegene ook weer op reageren op mijn gedrag, dat voortkomt uit mijn gedachten.

En zo lukt het plannetje van de duivel. Verwarring zaaien. Alles draait in een cirkeltje rond. Ik weet zelf niet meer waar alles mee is begonnen. En wie is nu werkelijk het slachtoffer? Dat ben ik zelf. Een prooi geworden van de inval van satan in mijn gedachten. De vijand heeft een voet tussen de deur gekregen. Iets kleins is onnodig groot geworden.

Als ik nu maar naar Gods stem had geluisterd...? Hij zei tegen mij: "Ach, die persoon is misschien in gedachten en heeft het niet gehoord. Of hij/zij heeft het moeilijk op dit moment. Maak je er maar niet druk over. Volgende keer beter." Ja dan had de duivel geen ingang gekregen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb