Veilig

Gepubliceerd op 23 april 2024 om 14:35

Voel jij je weleens omringd door zaken die je beangstigen? Steeds beter begin ik te herkennen, welke gedachten van God komen. En welke van de duivel. Zo ook in de auto, toen ik bijna in paniek raakte in de file. Ik beschrijf hieronder mijn gevoel. De avond ervoor maakte ik deze collage (foto).


Elke scheur was een stukje angst en verdriet

Wat zag ik er tegenop. Een dag die uiteindelijk ontzettend gezellig is geworden. Het was een uur rijden. We zouden samen shoppen en daarna uit eten met mijn moeder en zussen. Mijn moeder wilde ons deze hele dag kado doen. Heel erg lief van haar. Soms begrijp ik mezelf niet. De onrealistische leeuwen en beren op mijn weg. Waarom ben ik niet gewoon blij?

De avond ervoor overviel me angst, verdriet. Ik had last van lichamelijke klachten, waardoor ik dacht het niet aan te kunnen. Lichaam en geest werken samen. Die klachten kreeg ik natuurlijk omdat ik me er druk over maakte.

Die avond kreeg ik het gevoel dat het tijd was. Tijd om een collage (zie foto) te maken. Bij het opruimen stuitte ik pas op een Kampioen (tijdschrift van de ANWB). Die bewaarde ik voor dit moment. Pas kregen we ook een nieuwe in de bus. Genoeg materiaal dus.

Elke scheur was een stukje angst, verdriet en onbegrip. Elke plak was een stukje heling daarvan. Zo verklaarde ik het achteraf. Het hielp me. Blij was ik ook met het resultaat. God wees me plaatjes, woorden en letters aan. Het ging gewoon vanzelf.


In de file

Dapper stond ik die ochtend op. Eenmaal in de auto zette ik mijn favoriete gospelmuziek op. Altijd voel ik me geleid op de weg. Heb jij dat ook? God is bij mij. Ik kan het echt niet alleen. Er zijn zoveel gevaren. Het vergt veel concentratie.

Het regende. Na een tijdje kwam ik in de file. Mijn navigatie gaf aan dat het tien minuten zou duren. Eerst reed het nog wel een beetje door. Na een tijdje stonden we stil. Op dat moment kreeg ik zo opeens gedachten van angst en paniek. "Je zit nu opgesloten. Je kunt er niet uit. Straks krijg je hyperventilatie". Vrijwel direct klonk erover heen Gods duidelijke zachte stem: "Het duurt maar tien minuten. Je zit lekker droog. Luister maar fijn naar de muziek, die over Mij gaat."

Het werd me ook zo duidelijk dat die eerste stem van de duivel was, die mij uit balans wilde brengen. Na het horen van Gods stem werd ik zo kalm en rustig. Op dat moment had ik helemaal niet gebeden. Mijn hemelse Vader weet gewoon wat ik nodig heb, voordat ik tot Hem bidt. Herken je dit?

...want uw Vader weet wat u nodig hebt, voordat u tot Hem bidt. (Matt. 6:8, HSV)


Veilig

Net zoals God Zijn volk Israël veilig door de woestijn leidde, zo wil Hij ons ook leiden, zodat we niet angstig hoeven te zijn.

Ja, Hij leidde hen veilig, zodat zij niet angstig waren, want de zee had hun vijanden bedolven. (Ps. 78:53, HSV)

Ook David heeft ervaren dat God een veilige vesting voor hem was. Een toevlucht in de dagen dat angst hem benauwde. Dat betekent dus niet dat we nooit overvallen kunnen worden door angst. Tijdens die angst biedt God ons redding aan. Herkennen en horen we Zijn stem? De angst komt van de duivel. De redding van God. Zodat we weten dat onze hemelse Vader er voor ons is. Bij het lezen van onderstaande tekst werd me dit pas echt duidelijk.

Want U bent voor mij een veilige vesting geweest, een toevlucht in de dagen dat angst mij benauwde. (Ps. 59:17b, HSV)

Op de collage zie je een tent met golven erom heen. Hij lijkt wat scheef te hangen half op die rots, maar God heeft gezorgd dat de bodem binnen recht is en daarachter is nog een rots. Ook is deze helemaal waterdicht. Je zit en slaapt er droog en rustig.

Dit leert ons dat we niet moeten zien op de omstandigheden. Bij God is niets scheef. Jezus is het Fundament. In die tent ben je veilig bij God. Ook in het bootje, dat omringd wordt door water en rotsen. Daarin ben je veilig met Jezus.

Maar wie naar Mij luistert, zal veilig wonen, hij zal vrij zijn van angst voor het kwaad. (Spr. 1:33, HSV)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb