Vergeef elkaar

Gepubliceerd op 8 februari 2024 om 12:52

Heb jij echt alles vergeven van iedereen? Vergeving maakt ruimte in je hart voor Gods Geest. God wil ons in de vrijheid zetten. Het kan zo'n worsteling zijn om gevoelens/ gedachten te kunnen loslaten. Daarom heeft God ons Zijn Geest gegeven, Die ons daarbij wil helpen. Neem vandaag een moment met God. Geef alles waar je mee worstelt, aan God!


Vergeef de ander, zoals Christus jou vergeven heeft

Hoe kunnen we vriendelijk en barmhartig zijn naar een ander toe, met wrok in ons hart naar diezelfde persoon toe? In onderstaande tekst houdt elk woord verband met elkaar:

  • wees vriendelijk
  • wees barmhartig
  • vergeef

...maar wees ten opzichte van elkaar vriendelijk en barmhartig, en vergeef elkaar, zoals ook God in Christus u vergeven heeft. (Ef. 4:32, HSV)


Als er vergeving is, kan er genezing zijn

Allereerst moet ik nu denken aan het lied. "Als er vergeving is, kan er genezing zijn". Zing je dit lied weleens?

Hoe waar is het dat God ons hart kan genezen als wij die ander kunnen vergeven.

Kunnen wij iemand vergeven vanuit onze eigen kracht? Nee. Wij hebben Gods kracht daarbij nodig.

Ken je het verhaal van Corrie ten Boom? Nadat zij een overdenking hield over vergeving, moest zij direct het gezegde in praktijk brengen. Zij stond namelijk oog in oog met de moordenaar, die mede-verantwoordelijk was voor de dood van haar zus. God had die moordenaar ook vergeven, net als de moordenaar aan het kruis. Nu moest Corrie hem vergeven. Wat was dat moeilijk! Met Gods kracht kon zij dat!

Jezus bad voor Zijn moordenaren.

Hij bad:

En Jezus zei: Vader, vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen. En ze verdeelden Zijn kleren en wierpen het lot. (Luk. 23:34, HSV)

Wie zijn wij dan, om die ander niet te willen vergeven?


Vergeving maakt ruimte in je hart voor Gods Geest

Blijf dan vast staan in de vrijheid waarmee Christus jou heeft vrijgemaakt.

Sta dan vast in de vrijheid waarmee Christus ons vrijgemaakt heeft, en laat u niet weer met een juk van slavernij belasten. (Gal. 5:1, HSV)

Als je niet kunt vergeven of je met andere zonden bezig blijft houden, dan kies je er zelf voor om een juk te dragen, die je niet eens kunt dragen.

Daarom zegt Jezus ook:

Neem Mijn juk op u, en leer van Mij dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart; en u zult rust vinden voor uw ziel; want Mijn juk is zacht en Mijn last is licht. (Matt. 11:29-30, HSV)


Reactie plaatsen

Reacties

Rita Klapwijk
4 maanden geleden

Met vergeven/vergeving moet ik nog altijd denken aan woorden uit het nummer van Laura Woodley - Mercy, waar zij op een gegeven moment zingt:
‘I’ve been forgiven of more
Than I could ever be angry for
Instead of judgement
I choose mercy.’
Deze woorden (als ook het gedicht dat ik naar aanleiding ervan heb geschreven) hebben mij zo geholpen, en helpen mij nog steeds als ik te maken krijg met vergeven.

Bijbeltijd
4 maanden geleden

Wat mooi! Dankjewel voor je reactie! Veel liefs!

Anne Stekhoven
4 maanden geleden

Wanneer ik het moeilijk vind te vergeven bid ik bewust dat ik dit in Jezus , naam doe. Want Hij kan die persoon wel vergeven en wanneer ik dus gehoorzaam in Zijn naam bid, kan Hij de vergeving en het loslaten ook in mij uitwerken. Dit is wel een proces. Met 1 keer vergeven ben je er niet altijd.

Bijbeltijd
4 maanden geleden

Herkenbaar. Dat proces. Het kan soms even duren. Het is soms een strijd. En inderdaad met Jezus kunnen deze strijd winnen. Dankjewel voor je reactie! Veel liefs!

Maak jouw eigen website met JouwWeb