Zuurdesem

Gepubliceerd op 15 april 2024 om 13:51

Wat is de betekenis achter zuurdesem? Waarom moesten de Israëlieten al het zuurdesem wegdoen uit hun huizen. Wat een prachtig beeld voor onze reiniging. Persoonlijk heb ik pas iets uit ons huis weg moeten doen. Ik liet met mij bidden na een aanbiddingsavond. Het werd me heel duidelijk. Lees verder!


Zuurdesem

Zuurdesem is een rijsmiddel, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van gist. Brood, dat met zuurdesem is gerezen, heeft langer de tijd nodig. Zuurdesem is een mengsel, dat wordt gemaakt van meel en water. Dit moet rusten. Na een aantal dagen ontwikkelt zich het gewenste proces. Bacteriën en gisten, die van nature aanwezig zijn, kunnen hier vrij hun gang gaan.

We kunnen het vergelijken met ons oude vlees. Onze oude mens met zijn begeerten en gewoonten. Er is maar een beetje zuurdesem nodig om ons lichaam en geest te bederven. Ook heeft het invloed op onze omgeving. We kunnen op deze manier geen bruikbaar vat zijn, zoals God ons heeft bedoeld. Net zoals je zuurdesem kunt vermeerderen, zo heb je er ook invloed op om de zonde in jezelf zich te laten vermeerderen. Dit proces moet gestopt worden.. toch? Hoe dan?


Reiniging voor het Pascha

Tijdens mijn onderzoek naar zuurdesem (bijzonder genoeg ging de prediking er afgelopen zondag ook over) viel het mij op dat de Israëlieten werd opgedragen om zich te reinigen voor het Pascha. Nadat ze hun huis hadden gereinigd, mochten ze pas hun deurposten en bovendorpel, met het bloed van het geslachte lam bestrijken. Hoe moesten ze hun huis reinigen?


Geen zuurdesem mag gevonden worden

Geen zuurdesem mocht gevonden worden in hun huis. Ook mocht er niets gegeten worden wat gezuurd was.

In de eerste maand moet u ongezuurde broden eten vanaf de avond van de veertiende dag van de maand tot de avond van de eenentwintigste dag van de maand.

Zeven dagen lang mag in uw huizen geen zuurdeeg gevonden worden, want ieder die iets gezuurds zal eten, die persoon moet uit de gemeenschap van Israël uitgeroeid worden, of hij nu een vreemdeling is of een ingezetene van het land.

U mag niets eten wat gezuurd is. In al uw woongebieden moet u ongezuurde broden eten. (Ex. 20:18-20, HSV)


De bevestiging

Omdat ik al een tijdje geen blogs meer had geschreven, bad ik God of Hij mij een onderwerp wilde geven of een bevestiging hiervoor. Het onderwerp zuurdesem was alweer weggezakt na Pasen. Opeens werd ik wakker geschud tijdens de prediking afgelopen zondag.

Deze ging namelijk over zuurdesem. Dit was de bevestiging, waar ik om had gevraagd. Tijdens de prediking maakte ik aantekeningen. Gisteren (zondag) en vandaag (maandag) dacht ik er verder over na.

Er viel opeens veel meer op zijn plek. Ook ons huis dat gereinigd moest worden. Misschien moet er nog wel meer zuurdesem verwijderd worden uit mijzelf. Ook zelf ben ik een huis staat er geschreven. Hoe zit het met jou? Bid je ook voor reiniging van je huis en jou zelf of God zaken (zuurdesem) wil aanwijzen die je daaruit weg kunt doen door Zijn Geest?


Reiniging

Tijdens een aanbiddingsavond, waar ik was, ging het onderwerp over deze tekst.

...en wij nemen elke gedachte gevangen om die te brengen tot de gehoorzaamheid aan Christus, en wij staan gereed om elke ongehoorzaamheid te bestraffen, zodra uw gehoorzaamheid volkomen zal zijn. (2 Kor. 10:5b-6, HSV)

Ik deelde mijn strijd tegen de gedachten, die mij gevangen hielden. Ik deelde de onrust, die ik daardoor ervaarde. Nu ik dit schrijf, bedenk en lees ik dat het juist andersom moet. Ik moet die gedachten gevangen nemen, in plaats van dat ze mij gevangen houden. Daarna moet ik ze tot gehoorzaamheid brengen aan Jezus Christus!


Een dromenvanger?

Na de aanbiddingsdienst, liet ik met mij bidden. Mijn broeder kreeg duidelijk op zijn hart om mij de vraag te stellen of ik een dromenvanger of iets dergelijks in huis had. In eerste instantie vond ik het een vreemde vraag. Na het gebed zag ik heel duidelijk voor mij wat God hem had laten zien. Op ons bed had ik een fraai blokje hout neergezet. Hierop stond een veertje of pijl met de tekst "follow your dreams". Ik vertelde het aan mijn broeder. Hij zei meteen. Nee, dat klopt niet. Je moet Jezus volgen!

Opeens bedacht ik dat ik mijn twijfels hierover had genegeerd en weggewuifd. Er kon toch niets mee zijn? Het zou onschuldig zijn. Het werd me nu heel erg duidelijk dat ik het weg moest doen. Diezelfde avond nog gooide ik het in de vuilnisbak. Ik weet niet hoelang deze er precies heeft gestaan. Maar ik weet wel dat ik de afgelopen paar jaar in een burn-out terecht ben gekomen. Ik heb veel last gehad van angst- en paniekaanvallen en hyperventilatie. Het zou kunnen dat het één iets met het ander te maken heeft gehad. Het voelt heel rustig nu ik het heb weggedaan.

Ik raad jou aan om te bidden of gebed te vragen als je onrust ervaart in je leven. Dat God het zal aanwijzen of er iets in je huis is dat niet van de Heer is. Het is mij ook heel duidelijk geworden dat angst- en paniekaanvallen en hyperventilatie niet van de HEERE zijn!


Een nieuw deeg

Persoonlijk heb ik ervaren wat een klein beetje zuurdeeg kan doen. De spreker liet een beetje verf in een glas water vallen. Het water werd volledig troebel. Zo is het ook met ons huis en ons hart.

Uw roem is niet goed. Weet u niet dat een klein beetje zuurdeeg het hele deeg doorzuurt? Verwijder dan het oude zuurdeeg, opdat u een nieuw deeg zult zijn.

U bent immers ongezuurd, want ook ons Paaslam is voor ons geslacht: Christus.

Laten wij dus feestvieren, niet met oud zuurdeeg, ook niet met zuurdeeg van slechtheid en boosaardigheid, maar met ongezuurde broden van oprechtheid en waarheid. (1 Kor. 5:6-8, HSV)

We kunnen pas Pascha (letterlijk vertaald: Paaslam) vieren als we onszelf en ons huis volledig hebben laten reinigen in de Naam van de Here Jezus Christus. Zijn bloed heeft gevloeid voor onze zonden. Hij heeft het offer voor eens en altijd volbracht aan het kruis van Golgotha. In Hem hebben wij vergeving van zonden.

Na reiniging zijn we pas volledig beschermd tegen alle machten van de duisternis. Dan zijn we met Christus bekleed. Beschermd door Zijn bloed dat zich op onze bovendorpel en deurposten bevindt.

Dan pas zijn we ongezuurde broden van oprechtheid en waarheid.


Volg je ook BijbelTijd op Facebook?

Gods zegen!

Je reactie is meer dan welkom!

Reactie plaatsen

Reacties

Aritha
2 maanden geleden

Bedankt Ilona. Het is mooi dat dit net voor Pesach -week valt. Geen met gist gerezen dingen eten. Dank je wel voor je duidelijke uitleg en persoonlijke stukje.

Toevallig luisterde ik er vanmorgen een uitleg over, van David Guzik (meer over het hele hoofdstuk). Ik was op zoek naar Kor. 5:7. Dat ga ik vanavond luisteren maar jouw stukje past er heel goed bij.

Lieve groet,
Aritha

Ilona
2 maanden geleden

Dankjewel Aritha, mooi dat dit net een week voor Pesach geplaatst is. Ik was me daar niet van bewust. Fijn dat mijn stukje mooi bij de studie past. Veel liefs Ilona

Yvonne
2 maanden geleden

Tjonge Ilona. Wat heb je dit duidelijk uitgelegd! Ongemerkt kunnen er zo maar dingen in ons leven zijn die niet van de HEERE zijn. Goed van je dat je dat aanpakt. Waakzaam zijn. Onze geestelijke wapenrusting aantrekken. Elke dag weer. Voor ik het weet laat ik me wee meenemen in de maalstroom van het leven... Dank je wel voor jouw heldere roepstem!

Ilona
2 maanden geleden

Dankjewel Yvonne! Ja wat ben ik me daarvan nog meer bewust geworden. Zo goed om alert zijn op de stem van de HEERE en inderdaad de geestelijke wapenrusting aandoen. Veel liefs Ilona

Maak jouw eigen website met JouwWeb