Neem de tijd - lees de bijbel

Linkshandig met een speciaal talent

Gepubliceerd op 24 januari 2022 om 10:15

Tien tot vijftien procent van de wereldbevolking is naar schatting linkshandig. Vroeger werd deze schrijfhouding niet geaccepteerd in de klas. Maar wist je dat linkshandigheid een groot voordeel heeft? Heel toevallig kwam ik, in de bijbel, een grote groep linkshandige mannen tegen met een speciaal talent. Lees maar verder...


Linkshandigheid

Zelf ben ik rechtshandig net als de meeste mensen. In Nederland is naar schatting één op de tien mensen linkshandig. Vroeger werd daar nogal hardhandig mee omgegaan. Het was afwijkend schrijfgedrag in de klas en dat moest gestraft worden. Mijn vader kreeg van de meester altijd een tik met de liniaal op zijn hand om het af te leren. Erg hè? Nu kan hij met twee handen tegelijk schrijven. Heel apart haha. Dat heet met een moeilijk woord 'ambidextrie'.


Een linkshandige Benjaminiet

Wetenschappers hebben allerlei onderzoeken gedaan naar de oorzaak van linkshandigheid. Op het internet staan diverse uiteenlopende conclusies. Grappig is dat om te lezen. Maar onze God weet natuurlijk ALLES :)

Heel toevallig kwam ik een bijbeltekst tegen over linkshandigheid. In de bijbel-app zocht ik eigenlijk op 'Benjamin'. Ik onderzocht de zegen die Jakob gaf aan zijn zonen, voordat hij stierf. Dat lezen in Genenis 49. Heel interessant. Het gaat over de laatste tijd. Lees maar eens voor jezelf.

Toen ik verder zocht op 'Benjamin', kwam ik deze tekst tegen:

Toen riepen de Israëlieten tot de HEERE, en de HEERE deed voor hen een verlosser opstaan: Ehud, de zoon van Gera, een Benjaminiet, een man die linkshandig was. De Israëlieten stuurden door zijn dienst schatting aan Eglon, de koning van Moab. (Richt. 3:15, HSV)

Eigenlijk klinkt de onderstaande tekst helemaal niet zegenend hè? Maar het is inderdaad niet best wat ik verder allemaal lees over deze stam. Ze werden echt gevreesd.

Benjamin is een verscheurende wolf; 's morgens verslindt hij zijn prooi, en 's avonds deelt hij buit uit. (Gen. 49:27, HSV)


Ieder van hen kon haarfijn met een steen slingeren zonder te missen

Op een dag waren er zesentwintigduizend Benjaminieten die het zwaard konden hanteren. Hieronder waren zevenhonderd van de beste mannen LINKSHANDIG. Deze konden allemaal haarfijn met een steen slingeren zonder te missen! Ben jij ook linkshandig en herken jij dit?

En de Benjaminieten uit de steden werden op die dag geteld: zesentwintigduizend man die het zwaard konden hanteren. Daarnaast werden de inwoners van Gibea geteld: zevenhonderd van de beste mannen. Onder al dit volk waren zevenhonderd van de beste mannen linkshandig. Ieder van hen kon haarfijn met een steen slingeren zonder te missen. (Richt. 20:16, HSV)

Maar als je linkshandig bent en je dus blijkbaar goed kunt mikken, gebruik dan dit talent tot Gods eer. De Benjaminieten deden dit niet en God is ALTIJD sterker. Want lees maar eens wat er gebeurde op dezelfde dag van deze strijd.

En tienduizend van de beste mannen van heel Israël kwamen van tegenover Gibea. De strijd werd zwaar. Zij wisten echter niet dat het onheil hen treffen zou. Toen versloeg de HEERE Benjamin, voor de ogen van Israël, zodat de Israëlieten op die dag van Benjamin vijfentwintigduizend en honderd man neersloegen. Al dezen konden het zwaard hanteren. En de Benjaminieten zagen dat zij verslagen waren. (Richt. 20:34-36, HSV)

Tsja linkshandig zijn heeft dus z'n voordelen. Toen ik mijn jongste zus de teksten toestuurde moest ze lachen. Ja zij kan ook heel goed mikken haha!

Ik vond het gewoon leuk om hier een blog van te schrijven. Even iets anders tussendoor ;) Ik zou het leuk vinden als je me laat weten wat je ervan vond!


Bijbeltijd is ook te vinden op facebook. Volg ook Bijbeltijd.nl en AltijdmetGod op Instagram.

Ben jij ook linkshandig en herken je je in het 'goed kunnen mikken'? Laat het me weten. Ben benieuwd :) Alvast bedankt voor je reactie!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb