Neem de tijd - lees de bijbel

Laat los

Gepubliceerd op 10 mei 2022 om 11:03

Laat los en je zult losgelaten worden. Wat moeten we dan loslaten? Dat staat in dezelfde tekst. Nieuwsgierig? Lees dan verder...


Oordeel

De tekst gaat over oordelen en veroordelen. Als we ons oordeel en onze veroordeling loslaten, dán zullen we losgelaten worden. Beseffen wij die invloed op onszelf? Voor alle duidelijkheid gaat het over het oordelen en veroordelen van onszelf over iemand anders. Wij als mensen hebben gauw onze mening klaar over die ander.

Oordeel niet en u zult niet geoordeeld worden; veroordeel niet en u zult niet veroordeeld worden; laat los en u zult losgelaten worden. (Luk. 6:37, HSV)

Inmiddels heb ik heel veel geleerd over het loslaten van oordeel. God liet mij zien dat ik zelf ook niet zonder fouten ben. Elke keer als een ander bij mij iets doet of zegt (kan soms even blijven hangen) dan bemerk ik een verandering ten opzichte van vroeger. Het is niet altijd mogelijk om tegen iemand te zeggen dat je iets niet fijn vind. Sommige mensen begrijpen daar helemaal niets van en kunnen er niets mee. Het beste is dan om luchtig te reageren en om het los te laten. Wat heerlijk is het om het oordeel aan God over te laten. Dan kan ik weer op adem komen. De woede, frustratie en verdriet zakken.  Als wij zelf maar Gods liefde laten zien. Laat los, dan zullen we losgelaten worden. Dan heeft de duivel geen vat meer op ons. Niettemin blijft dit ook voor mij een strijd van steeds wegdoen. Ik ben in de leerschool bij mijn hemelse Vader.


Naastenliefde

... U zult uw naaste liefhebben als uzelf. (Matt. 22:39, HSV)

Steeds houdt God mij dan de spiegel voor. En Hij laat me zien dat die ander misschien zelf een moeilijk leven heeft gehad? Weinig liefde? Diegene kan misschien niet anders reageren dan zo. Als iemand zo reageert kan diegene niet gelukkig zijn. Wees dankbaar en blij dat jij gelukkig bent en ziet dat het anders moet. Laat Mijn liefde zien aan de mensen om je heen. Dat is immers het tweede gebod?

Dat kunnen we pas werkelijk als we Jezus hebben aangenomen als onze Redder en Verlosser. Niet vanuit onze eigen kracht. Dat zal nooit lukken. Na bekering begint het proces van heiliging. Niet mijn wil, maar Zijn wil gebeurt. Ik heb gemerkt dat ik nu veel meer zegen ervaar in het contact met mensen. Mensen die op mijn pad zijn geplaatst om van te leren. Hoe het niet moet qua gedrag, maar er zijn ook fijne praktische dingen die ik van ze kan leren. Dat zijn zegeningen en die tel ik. Zo kan ik het loslaten en weer ademen.


Vrijheid

Want u bent tot vrijheid geroepen, broeders, alleen niet tot die vrijheid die aanleiding geeft aan het vlees; maar dien elkaar door de liefde. Want de hele wet wordt in één woord vervuld, namelijk hierin: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. (Gal. 5:13-14, HSV)

In een film, die ik een tijdje geleden zag, hoorde ik een zin die bij mij is blijven hangen. "Haat is net monster die je van binnen helemaal opeet". Het ging over mensen die de moordenaar van hun kinderen vergaven. De vader zei bovenstaande tegen zijn overgebleven dochtertje die haatgevoelens deelde met haar moeder.

Maar als u elkaar bijt en verslindt, pas dan op dat u niet door elkaar verteerd wordt. Maar ik zeg: Wandel door de Geest en u zult zeker de begeerte van het vlees niet volbrengen. (Gal. 5:15-16, HSV)


Leer van Mij

In onderstaande tekst valt me ineens op dat er staat: LEER VAN MIJ DAT IK ZACHTMOEDIG BEN EN NEDERIG VAN HART. Ik ben altijd blijven hangen bij 'Neem Mijn juk op u'. Maar dit is wel wat Hij mij heeft geleerd. Zachtmoediger te zijn en nederig van hart. Trots en hoogmoed brengt mij een hoop onrust. Als ik Gods Geest laat werken in mij dan blijft er van die trots en hoogmoed niets meer over. God breekt alles af.

Neem Mijn juk op u, en leer van Mij dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart; en u zult rust vinden voor uw ziel; (Matt. 11:29, HSV)


Vrijheid

Wij zijn geroepen om vrij te zijn. Dat zijn we als we de ander liefhebben. Dan kunnen we vrij ademen. Dat leeft zoveel gemakkelijker. Een last valt van ons af.

Want u bent tot vrijheid geroepen, broeders, alleen niet tot die vrijheid die aanleiding geeft aan het vlees; maar dien elkaar door de liefde. Want de hele wet wordt in één woord vervuld, namelijk hierin: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. (Gal. 5:13-14, HSV)


Hij zal u niet loslaten

Als wij aangesloten blijven op Zijn Geest, dan zal Hij ons niet loslaten. Wij kunnen Hem wel loslaten en zodoende Gods Geest uitblussen bij onszelf. Aan God zal het niet liggen. Zijn wil is dat iedereen behouden wordt.

Wees sterk en moedig, wees niet bevreesd en schrik niet voor hen terug, want het is de HEERE, uw God, Die met u meegaat. Hij zal u niet loslaten en u niet verlaten. (Deut. 31:6, HSV)

Maar als u elkaar bijt en verslindt, pas dan op dat u niet door elkaar verteerd wordt. Maar ik zeg: Wandel door de Geest en u zult zeker de begeerte van het vlees niet volbrengen. (Gal. 5:15-16, HSV)

Laten we God danken in alle dingen!

Dank God in alles. Want dit is de wil van God in Christus Jezus voor u. Blus de Geest niet uit. (1 Thess. 5:18-19, HSV)


Hartelijk dank voor uw/ jouw reactie. Deze wordt heel erg gewaardeerd.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb